Білоцерківщина зібрала 60 тисяч тонн зернових, середня урожайність - 30 ц/га

  • Середа, серп. 16 2017
  • Автор 

Жнива для хліборобів – завжди непроста та відповідальна пора, бо ж треба вчасно зібрати збіжжя з полів. Це своєрідний іспит для кожного аграрія, адже в цей час хлібороби підбивають підсумки всього сільськогосподарського року.

Нині у районі нараховується 58 сільськогосподарських підприємств та близько 100 малих фермерських господарств. Згідно з оперативними даними, аграрії Білоцерківщини зібрали майже 60 тисяч тонн ранніх зернових та зернобобових, середня урожайність – близько 30 ц/га.

У розрізі сільгоспкультур ситуація наступна: озимої пшениці намолочено 40,4 тис. тонн, середня урожайність 30,2 ц/га, озимого ячменю - 2,3 тис. тонн, середня урожайність 29,5 ц/га, ярого ячменю – 10,3 тис тонн, середня урожайність 34,9 ц/га, гороху – 4,2 тис. тонн, середня урожайність 24,6 ц/га.

Крім того, озимого ріпаку зібрано 2 тис. тонн, середня урожайність 24,1 ц/га, вівса - майже 400 тонн, середня урожайність становить – 32,6 ц/га.

З хорошими результатами завершили жнива СФГ «КоЛоСок», ТДВ «Терезине», СВК «Горизонт-2», СВК ім. Щорса, ПОП АФ «Узинська», ПП «Агро-Потіївка», ТОВ АФ «Глушки», ДГ «Селекційна станція», СФГ «ЛАД». 

Маємо відзначити, що цьогорічні показники валового збору ранніх зернових культур нижчі за минулорічні. Це пов’язано з погодними умовами. Зокрема, пізніми травневими заморозками на поверхні ґрунту та в повітрі, а також поєднанням атмосферної та ґрунтової посухи в період вегетації ранніх зернових та зернобобових культур. 

Загалом жнивна кампанія тривала близько трьох тижнів. На полях працювало 132 одиниці комбайнів, середнє навантаження на один комбайн склало 180 га., що відповідає нормі. Надзвичайних ситуацій у вигляді великих пожеж чи аварій аграріям, на щастя, вдалося уникнути. В той же час, на початку липня прикрий інцидент трапився на полях НН ДЦ БНАУ в селі Глибічка. Внаслідок підпалу знищено 0,5 га. ячменю. 

Попереду у хліборобів ще збирання врожаю пізніх культур, а саме: кукурудзи, соняшника, сої, цукрового буряку та підготовка до посіву озимих культур.

За матеріалами сайту Білоцерківської РДА

Прочитано 1585 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео