Доступ до своє пенсійної справи можна отримати через Інтернет

  • Вівторок, квіт. 29 2014
  • Автор 

Управління Пенсійного фонду України в Білоцерківському районі нагадує, що з 1 жовтня 2012 року розпочав працювати веб-портал електронних послуг ПФУ (адреса в Internet: www.portal.pfu.gov.ua). За його допомогою пенсіонери, застраховані особи та страхувальники мають змогу отримувати в режимі онлайн доступ до інформації у пенсійній сфері, зокрема відслідковувати як роботодавці сплачують єдиний соціальний внесок по застрахованим особам.

Тим не менше, з 2012 року всього трохи більше 400 жителів Білоцерківського району стали користувачами веб-порталу. Платників єдиного соціального внеску цікавлять дані про сплату єдиного внеску, чи не виникла заборгованість по сплаті єдиного внеску, чи вчасно поступив до звіт і чи немає в ньому помилок. Застраховану особу (працівника) цікавить, чи сплачує за нього роботодавець внески, і чи в повному обсязі він їх сплачує. Пенсіонера цікавлять розмір його пенсії, дати перерахунків і виплати пенсії.

Для користувачів веб-порталу зникли окремі незручності, які виникали при особистому звернені до управління Пенсійного фонду. Наприклад, раніше, щоб працівнику отримати дані про свій страховий стаж (тобто подивитися, чи сплачує його роботодавець внески), необхідно було особисто з’явитися до управління Пенсійного фонду, мати з собою паспорт, щоб засвідчити свою особу. Іншій особі (дружина, мати, брат-сестра та ін.), якщо навіть вони мали паспорт особи, дані не видали б, оскільки вони є конфіденційними, охороняються законом, і видаються або лише власнику цих даних, або за рішенням суду.

Такі ж обставини із пенсією. Пенсіонеру необхідно було особисто прийти до управління ПФУ, витратити чимало часу (особливо якщо треба їхати з віддаленого села до райцентру), зіткнутися з можливістю перебування у черзі (якщо є багато відвідувачів), і з іншими незручностями. Але з появою веб-порталу вищезазначені неприємні моменти, пов’язані з відвідуванням Пенсійного фонду, зникли.

Застрахована особа (працівник), зареєструвавшись на порталі, може отримувати щомісяця на свою електронну скриньку дані з системи персоніфікованого обліку. В них буде вказано:

- які роботодавці подали звіт по цій особі,

- які суми зарплати були нараховані працівнику,

- які суми внеску перераховані з цієї зарплати,

- скільки днів для стажу зараховано в результаті сплати.

Пенсіонери, зареєстровані на веб-порталі, мають змогу отримувати дані з власної пенсійної справи. В цих даних вказано вид та суму призначеної пенсії з урахуванням всіх надбавок, підвищень, грошових допомог, індексацій та інших доплат. Такий спосіб отримання інформації безумовно є зручнішим, ніж особистий візит до Пенсійного фонду чи телефонний дзвінок, адже по телефону вам ніхто не надасть конфіденційну інформацію.

Додатково до перерахованих послуг, зареєстровані користувачі можуть отримати наступну інформацію, розміщену на веб-порталі:

- ознайомитися із законодавчими актами у сфері пенсійного забезпечення та сплати єдиного соціального внеску;

- ознайомитися з графіками прийому громадян керівництвом Пенсійного фонду України та його органів;

- ознайомитися з адресами та телефонами управлінь Пенсійного фонду України;

- переглянути зразки заяв, бланків та інших документів, які за необхідності можна  роздрукувати, заповнити вдома і вже заповненими принести до управління Пенсійного фонду.

Також є цікавими такі можливості веб-порталу:

- подати запит для підготовки різних довідок у паперовому вигляді, що видаються Пенсійним фондом, а потім лише з’явитися для отримання готової довідки-користувача буде повідомлено про час і місце, куди потрібно прийти;

- записатися на прийом до керівництва чи відповідальної особи і отримати відповідь, в яків буде вказано місце, дату і час, в який користувача прийме потрібна особа (тобто відпадає поняття “стояти в чергах до кабінету”);

- відправити скаргу до управління, на яку обов’язково прийде відповідь, адже кожне звернення фіксується електронною системою і знаходиться на контролі.

Щоб стати користувачем веб-порталу, потрібно лише прийти до управління Пенсійного фонду у Білоцерківському районі, заповнити відповідну заяву, маючи при собі паспорт та ідентифікаційний код. Для реєстрації юридичних осіб потрібно мати документ, що посвідчує належність до цієї організації. Майбутньому користувачу буде видано розписку про отримання заяви, а також реєстраційний код. Зайшовши на веб-портал, користувач вводить реєстраційний код, вибирає собі логін та пароль, вказує адресу електронної скриньки, на яку надходитиме інформація з Пенсійного фонду. На вказану електронну скриньку прийде лист-підтвердження реєстрації на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Подати заяву для реєстрації на веб-порталі можна за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 2, кімн. №405, тел. для довідок (04563) 5-55-44.

Прочитано 3788 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео