Яка справжня ціна хліба?

  • Понеділок, квіт. 28 2014
  • Автор 

Білоцерківський хлібокомбінат, який входить до складу ВАТ «Київхліб», підвищив ціни на свою продукцію. Зокрема, хліб «Український» тепер коштує 5,60 грн, хліб пшеничний подорожчав до 4,40 грн, а батон – до 4,00 грн.

Оскільки підприємство не виготовляє соціальних сортів хліба, то й місцева влада ніяк не може вплинути на вартість найнеобхіднішої продукції на столі білоцерківців.   

«Протягом останнього часу, а саме з моменту стрімкого зростання курсу іноземних валют і відповідного здорожчання пального, борошна та інших складових собівартості хлібобулочних виробів, підприємство до останнього очікувало стабілізації ситуації та утримувало ціни на свою продукцію. На превеликий жаль, запас міцності підприємства скінчився, керівництво змушено піти на вкрай непопулярні, але критично вимушені кроки – підняти ціни на свою продукцію в середньому на 10%», - пояснює свої дії «Київхліб». І запевняє, що підняття цін не торкнулося соціальних видів продукції, вартість яких встановлює місцева влада. До рецептури такого хліба входить лише борошно, вода, сіль та дріжджі; там немає жирів. В Києві таких сортів продається всього два: «Український домашній» та «Печерський». А в Білій Церкві соціального хліба не виготовляють взагалі. «Наше підприємство не виробляє соціальні сорти хліба», - підтвердила «Громадській думці» економіст Білоцерківського хлібокомбінату Ольга Ляхович.

Тим не менше, підвищення вартості хліба відбулося не скрізь. Так, 22 березня волинський хлібовиробник ПАТ «Теремно Хліб» підняв оптово-відпускну ціну на хліб, мотивуючи це ростом цін на сировину та паливно-мастильні матеріали. Водночас, обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України перевірило правомірність такого рішення. І дійшло висновку, що економічних підстав для підвищення ціни на хліб не виявлено. Відтак, виробнику направили рекомендації повернутися до попередньої вартості. Якщо не буде реагування, на ПАТ «Теремно Хліб» накладуть штрафні санкції. Крім того, місцевим виробникам рекомендовано купувати борошно Аграрного фонду, яке на 14% дешевше, ніж комерційне.

А от у Хмельницькій області взагалі зростання цін не було. За словами першого заступника директора департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА Володимира Кальніченка, цьому сприяє поставка дешевого борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду. Не знайшли підстав для підвищення ціни на хліб і в Івано-Франківській області. Директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Брус заявив, що на Прикарпатті є достатньо продовольчого зерна. Його запасів вистачить на два роки.

За інформацією Департаменту економічного розвитку Мінагрополітики, ціни на хліб у більшості регіонів є стабільними і залишаться такими завдяки роботі Аграрного фонду. Наразі він більше працює з постачанням борошна по каналах, які орієнтовані на внутрішнього споживача, ніж з інтервенціями на ринок зерна. Тому ціни на хліб до нового врожаю не повинні істотно зростати.

Тим не менше, Київська область в цьому плані пасе задніх. Ще 24 березня голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра створив робочу групу з проведення моніторингу цін та торговельних надбавок на  хліб у Київській області. В прес-службі КОДА не змогли надати інформацію про результати робот цієї групи. «В квітні ми надіслали відповідні вимоги до всіх виробників хлібопродуктів в області. Чекаємо від них відповіді до кінця травня. Потім ще тижнів два нам знадобиться для аналізу їх пояснень і в червні ми вже знатимемо чи це обґрунтоване підвищення, чи виробники хліба спекулюють на ситуації, що склалася в державі», - сказала «Громадській думці» керівник прес-служби Київського обласного територіального відділення АМКУ Інна Стеценко.

Прочитано 3088 раз
Опубліковано в Економіка
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео