Хто має право на податкову знижку?

  • Понеділок, лист. 07 2016
  • Автор 

Нещодавно в Білоцерківській ОДПІ проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Темою для спілкування стало отримання відповідей на найбільш актуальні питання щодо права громадян на податкову знижку. На прямому зв`язку із платниками перебував заступник начальника Білоцерківської ОДПІ Василь Зеленський. До Вашої уваги деякі із питань, що цікавили платників:

1. Який строк подачі декларації для отримання податкової знижки?

Відповідь:  Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію до 31 грудня року наступного за звітним.

2.Чи є обмеження розміру податкової знижки ?

Відповідь: Пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України.

У разі якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

3.Чи має право на податкову знижку фізична особа, яка сплачує за своє навчання самостійно?

Відповідь:  Згідно із нормами ПКУ серед переліку витрат, які дозволені до включення до податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ, в розрахунку на особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

4.Якими документами підтверджуються понесені витрати?

Відповідь:  До податкової знижки включаються витрати, здійснені протягом звітного податкового року платником, які підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

-          квитанціями;

-          платіжними дорученнями;

-          фіскальними або товарними чеками;

-          прибутковими касовими ордерами;

-          меморіальними ордерами тощо.

Крім того, понесені витрати підтверджуються копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та іх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

5. Чи можна включити до складу податкової знижки вартість навчання в аспірантурі?

Відповідь: Згідно з пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Оскільки навчання в аспірантурі не належить до одержання вищої освіти, то плату за навчання в ній не може бути включено до складу податкової знижки платника податку.

6. Чи передбачена податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом?

Відповідь: До податкової інспекції можуть завітати громадяни, які мають на меті повернути собі у вигляді податкової знижки частину коштів, пов’язаних із певними видами витрат.

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику у національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає у разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою у паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Право на включення до податкової знижки суми надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років.

Білоцерківська ОДПІ

Прочитано 1699 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео