Акцизний збір: популярні запитання та відповіді

  • Понеділок, груд. 14 2015
  • Автор 

"Акцизний податок: нарахування та сплата” – тема "гарячої” лінії на Білоцерківщині

Днями заступником начальника Білоцерківської ОДПІ Наталією Коновал бувпроведений черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча» лінія. Темою для спілкування булообрано порядок нарахування та сплати акцизного податку.Пропонуємо вашій увазі відповіді на деякі запитання, поставлені під час проведеннятелефонної лінії.

У якій графі Книги обліку доходів і витрат фізична особа — підприємець, яказастосовує загальну систему оподаткування, відображає суму акцизного податку приобчисленні податку на доходи фізичних осіб?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу об’єктом оподаткування є чистийоподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкау грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язанимиз господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємцяПерелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою —підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування,визначено п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу. Однак зазначений перелік не містить акцизного податку, включеного до вартості товару та сплаченого під час його придбання.Отже, сума акцизного податку у разі її включення до вартості проданих товаріввідображається фізичною особою — підприємцем, яка застосовує загальну системуоподаткування, у графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності»Книги, однак не відображається в графах 5 — 8 «Витрати, пов’язані з господарськоюдіяльністю».

До якого контролюючого органу повинні подавати податкові декларації тасплачувати акцизний податок суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібнийпродаж підакцизних товарів, в тому числі не за основним місцем перебування на обліку?

Відповідно до п.п. 212.3.11 ПКУ особи — суб’єкти господарювання роздрібноїторгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстраціїяк платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажутоварів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, вякому здійснюється господарська діяльність.Підпунктом 223.2 ПКУ визначено, що суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі,який здійснює реалізацію підакцизних товарів подає щомісяця не пізніше 20 числанаступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизногоподатку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 ПКУ. При цьому платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді. Таким чином, суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, в тому числі не за основним місцем перебування на обліку, повиненподавати податкові декларації до контролюючих органів, які територіально обслуговуютьадміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу таких товарів.Сплата акцизного податку відбувається до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Чи потрібно в зв’язку з введенням в дію нових ставок акцизного податкупереклеювати акцизні марки на алкогольні напої та тютюнові вироби, що перебувають вобігу?

Відповідно п. 226.9 ПКУ та до п. 20 вимог Положення про виготовлення, зберігання,продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів,затвердженого постановою КМУ від 27.10.2010 № 1251, вважаються немаркованими алкогольні напої з марками, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари. Отже, алкогольні напої, вироблені до введення нових ставок акцизного податку тамарковані акцизними марками, на яких суму акцизного податку за одиницю маркованоїпродукції зазначено відповідно до ставок акцизного податку, що діяли до введення новихставок акцизного податку, перебувають в обігу до повної реалізації у межах строкупридатності до споживання.

Відділ комунікаційБілоцерківської ОДПІ

Прочитано 1430 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео