Саксаганці пояснили, за який кошт виплатили додаткову матеріальну допомогу

  • Понеділок, вер. 04 2017
  • Автор 

В зв’язку з тим, що в засобах масової інформації з’явилися публікації з приводу аудиторської перевірки в Київському академічному обласному музично-драматичному театрі імені П. К. Саксаганського, де факти подані у викривленому світлі, керівництво театру вважає своїм обов’язком донести до широкої громадськості інформацію про реальний стан речей.

Приводом для публікацій стали результати ревізії, яка проводилась Північним офісом Державної аудиторської служби України.

Слід звернути увагу на те, що з основних численних питань, які перевірялись ревізорами, порушень не встановлено, зокрема:

- відповідність фактичної діяльності закладу передбачений статутом та іншими регуляторними актами (ліцензіями, сертифікатами, квотами, дозволами тощо);

- ревізією дотримання законодавства при затвердженні кошторисів (планів використання бюджетних коштів), внесення до них змін та їх виконання;

- вибірковою ревізією правильності планування потреби в бюджетних коштах;

- вибірковою перевіркою повноти та правильності оплати орендованих театром житлових приміщень для працівників театру;

- ведення квиткового господарства театром;

- операції на реєстраційних рахунках, відкритих в органах казначейства та на рахунках в установах банків;

- ведення касових операцій;

- штатна дисципліна (оплата праці працівників та нарахування на заробітну плату (заробітна плата, премії, доплати, надбавки та компенсаційні виплати);

застосування процедур при закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти;

- стан розрахункової дисципліни оплати комунальних послуг, стан виконання господарських угод;

- вибірковою ревізією дотримання порядку складання звітності про використання бюджетних коштів порушень.

У вимозі зазначено про необхідність усунення порушень, що, на думку ревізорівпризвели до втрат, лише по 3-х виявлених фактах: щодо виплати матеріальної допомоги працівникам театру в завищених розмірах на суму  531,72 тис грн;  щодо незастосування санкції за несвоєчасне повернення  майна (відео проектора) на суму 54,4 тис. грн; щодо  зайвого списання ПММ на суму 6,1 тис. грн. внаслідок використання автотранспорту у святкові дні.

Аргументовані заперечення  щодо незгоди з  даними фактами порушень викладені в запереченнях до акту ревізії та в поясненнях, які надавались в ході ревізії.                             

Не погоджуючись із викладеними в акті ревізії порушеннями, театр направив позовну заяву до суду  щодо не визнання результатів ревізії та вимог Державної аудиторської служби  про  усунення виявлених ревізією порушень. Крім того, театром ініційоване проведення експертизи  щодо достовірності викладених в акті ревізії порушень.

Щодо виплати матеріальної допомоги працівникам театру в завищеному розмірі (на суму 531,7 тис. грн. (сума обрахована з врахуванням податків та зборів), то слід зазначити, що всі виплати працівникам театру (мова йде саме про творчих працівників) здійснювались в межах затвердженого головним розпорядником коштів фонду заробітної плати та за рахунок його економії. При цьому, як підтверджено результатами ревізії, порушень при визначенні розміру фонду оплати праці  не встановлено. За рахунок економії фонду заробітної плати не заборонено проводити виплати стимулюючого характеру та матеріальної допомоги, передбаченої законодавством.

Виплата матеріальної допомоги працівникам театру (як на оздоровлення, так  і на вирішення соціально-побутових питань) передбачена Законом України «Про театри та театральну справу», Законом України «Про оплату праці», Наказом Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 № 745 «Про упорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки»,  колективним договором.

Таким чином, оскільки виплата цільових матеріальних допомог не суперечить чинному законодавству та проведена за рахунок економії фонду заробітної плати, твердження про завдання збитків театром при здійсненні зазначених виплат є безпідставним.

Безпідставним є також висновок в акті ревізії про нанесення збитків театру в сумі 54,3 тис. грн. внаслідок ненарахування штрафних санкцій за несвоєчасне повернення майна, оскільки фактично відеопроектор (про який іде мова в цьому пункті) не передавався в оренду іншому суб’єкту господарювання, а використовувався для демонстрації відеоряду під час концертної програми театру та був повернутий театру, як передбачено умовами договору та додатковими угодами до нього.

Щодо списання пального на суму 6,1 тис. грн. внаслідок використання автотранспорту у  вихідні та святкові дні при відсутності розпорядчих документів, то слід зазначити, що враховуючи специфіку та режим роботи театру (необхідність роботи у вихідні та святкові дні) автомобілі фактично  використовувались  у виробничих потребах театру (а не у власних потребах працівників), а відсутність при цьому  розпорядчих документів не є підставою роботи висновки про зайве списання пального.

Отже, розгляд питання забезпечення усунення порушень, посилаючись на матеріали ревізії, є неправомірним, оскільки  результати ревізії оскаржуються в суді.   

Глибоко поважаючи право кожного громадянина на отримання об’єктивної інформації з урахуванням усього спектру фактів, запевняємо у нашій готовності і надалі надавати інформацію про діяльність нашого театру.

Прес-служба

Київського академічного обласного

музично-драматичного театру

ім. П. К. Саксаганського

Прочитано 1267 раз
Опубліковано в Дозвілля

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи подобається вам площа пам'яті загиблих захисників України по вул. Героїв Небесної Сотні?

ні, я не розумію цієї концепції - 66.7%
так, стає все кращою - 0%
коли її нарешті закінчать? - 0%
чому у нас стільки місць вшанування пам'яті захисників України? - 33.3%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео