На 2017 рік театр Саксаганського підготував кілька нових прем'єр

  • Середа, січ. 25 2017
  • Автор 

25 січня відбулася прес-конференція генерального директора - художнього керівника театру Саксаганського, заслуженого діяча мистецтв України В'ячеслава Ускова та його заступників, на якій підвели підсумки минулого року та розповіли про плани на 2017 рік.

2016 рік став одним із найпродуктивніших, а подекуди – найпродуктивнішим. Кількість глядачів у цьому році майже на чотирнадцять тисяч перевищує минулорічні показники. Це – величезне досягнення, адже ми працюємо для глядачів і заради глядачів. Отже, театр прийняв 124 896 глядачів. З них:

  • 65 025 глядачів на великій сцені
  • 983 глядачі на малій сцені
  • 26 326 глядачів на виставах для дітей
  • 32 562 глядачі на виїздах

Відбувся 651 захід (вистави, шоу-програми, концерти оркестру). У минулому році – 585.

Цього року відбулося:

  • 215 заходів на великій сцені
  • 27 заходів на малій сцені
  • 108 вистав для дітей
  • 93 шоу-програми
  • 6 концертів оркестру
  • 38 цільових вистав
  • 82 заходи на виїздах.

До речі, від 2009 року щорічно кількість глядачів збільшується в середньому на 20%.

Новорічний марафон 2016-2017 у театрі ім. П. К Саксаганського став дійсно унікальним! З 15 грудня до 15 січня актори зіграли 97 казок, 4 вистави та 27 шоу-програм!  Подарували новорічний настрій 32 тисячам глядачів!

Поповнення репертуару

У 2016 році саксаганці подарували своїм глядачам  7 прем’єр: драму «Портрет Доріана Грея» О. Уайльда (режисер М. Яремків); комедію «Скупий» Ж.-Б. Мольєра (режисер В. Стасенко); казку «Король Лев» (режисер А. Прокоп’єв); драму «Нехай одразу двох не любить» за мотивами драми «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці…» М. Старицького (режисер М. Яремків), трагікомедію «Баба Пріся» сучасного українського драматурга П. Ар’є (режисер А. Зеленчук); невроЛогічну комедію «Клінічний випадок, або Скелет у шафі» Р. Куні (режисер А. Прокоп’єв); новорічну казку «Академія Чарівників» (режисер А. Зеленчук).

Окрім вистав відбувся цілий ряд тематичних концертних програм до пам’ятних дат та свят: Новорічні шоу, шоу до Всесвітнього жіночого свята 8 березня, Дня Святого Валентина, Міжнародного дня театру, закриття театрального сезону у червні, відкриття театрального сезону у серпні, Дня Незалежності України, концерт для представників «Золотого фонду» м. Біла Церква та багато інших; благодійні концерти та різноманітні обласні заходи. Окремі масштабні програми підготовлені до Дня Захисника України, Дня Збройних сил України, до річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС.

До речі, вистави «Боїнг-Боїнг» М. Камолетті (прем’єра відбулася наприкінці минулого року) та «Баба Пріся» П. Ар’є стали справжніми бестселерами нашого театру та побили усі можливі рекорди відвідуваності.

Готуються прем’єри!

Вже в лютому 2017 року шанувальники творчості саксаганців побачать нову виставу: «Коли птахи відлітають» за п’єсою В. Дельмар «Поступися місцем завтрашньому дню» у постановці В'ячеслава Стасенка. Артур Прокоп’єв розпочав роботу над п’єсою Е. Mаккартена, С. Синклера, Ж. Коллара «Ladie’s night». Далі у планах цього ж режисера – вистава «В джазі тільки дівчата». Художній керівник театру  В'ячеслав Усков у своєму напруженому робочому графіку знайде час для постановки казки «Спляча красуня». Також у планах театру на 2017 рік – вистава за п’єсою М. Манохіна «Суперники», нові театралізовані шоу-програми та ще багато цікавих і приємних творчих сюрпризів.

Гастрольна діяльність

Як театр обласного значення Театр імені Саксаганського впродовж року регулярно відвідував міста та селища Київської області (Бориспіль, Васильків, Богуслав, Обухів, Миронівка, Фастів, Тараща, Володарка, Макарів, Іванків тощо) з виставами та концертними програмами.

Також театр плідно співпрацює з Управлінням освіти та науки Київської ОДА, районними радами Київщини, Білоцерківською міською радою, організовуючи цільові перегляди вистав для дітей та молоді.

Окрім того, саксаганці були почесними гостями на обласному фестивалі патріотичної пісні «Шамраївські зорі», побували на Всеукраїнському святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» у м. Кропивницькому, успішно гастролювали у Кривому Розі та Полтаві, на запрошення військ оперативного командування «Південь» відвідали Одесу зі святковою шоу-програмою до Дня Збройних Сил України, а також часто дарували наші вистави київським глядачам у столичному Будинку Офіцерів.

До речі, на наступний рік заплановано розширити межі театральної карти та освоїти ще більше майданчиків.

Міжнародна співпраця

В березні 2016 року у Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок України («Жовтневий палац») відбувся масштабний концерт оркестру Театру імені Саксаганського «Віденська весна. З любов’ю до України» за участю всесвітньо відомого диригента з Австрії Курта Шміда.

У серпні 2016 року шоу-програму, присвячену відкриттю 83 театрального сезону, та драматичні вистави відвідали гості з Фінляндії. Зокрема – Ігор Фрей, фінський актор театру і кіно українського походження, диктор, телеведучий, театральний педагог і режисер, художній керівник Українського народного театру у Фінляндії. Одразу ж було підписано офіційну угоду про гастролі саксаганців з шоу-програмою.

У вересні 2016 року  у Національній Опері відбувся концерт оркестру Театру імені Саксаганського «Kiev Metropolis Orchestra» із музикантом світового масштабу Ігорем Группманом – володарем найпрестижнішої музичної премії «Греммі» та диригентом Королівського філармонічного оркестру Великобританії, Роттердамського філармонічного оркестру, Токійського та Сеульського філармонічних оркестрів та ін. У планах театру на наступний рік – окрема велика програма разом із Ігорем Группманом у Білій Церкві.

Також на наступний рік заплановані гастролі в Грузію, Білорусію, Польщу, Угорщину, Італію, країни Скандинавії, обмінні гастролі з театром м. Тарнув (Польща).

До речі, саксаганців запросили на ІV Міжнародний Фестиваль Українського Театру “Схід-Захід” у Кракові (Польща). Вже у квітні польський глядач матиме змогу побачити нашу виставу «Баба Пріся».

Нові працівники

У 2016 році колектив театру поповнився 16 молодими професіоналами. До нас прийшли: 2 артисти драми (Ксенія Антонова і Микита Кондратюк), 5 артистів балету (Сергій Іванюк, Анастасія Сачук, Аліна Бутковська, Дмитро Майстренко та Олег Крупа), 2 артисти-вокалісти (Павло Скляров і Максим Данилов), 4 артисти оркестру (Юрій Бенгальський, Діана Овчарова, Інна Халілова та Анна Ковальчук), помічник режисера Владислав Дворецький, художник-оформлювач Аліса Тодоракіна та заступник керівника художньо-постановочної частини Наталія Карнаух.

До речі, театр завжди відкритий для талановитих та професійних працівників.

Художньо-постановча частина

Театр – це колективна праця, колективна творчість, яка є результатом діяльності багатьох спеціалістів. Багатьох із них не знають в обличчя, оскільки на сцені глядач бачить лише результат їхньої роботи, а не їх самих. Однак без них не можливий випуск вистави чи шоу-програми. У театрі Саксаганського в художньо-постановчій частині трудяться унікальні спеціалісти, які проектують і виготовляють декорації, костюми, бутафорію, створюють світлове та звукове оформлення, монтують складні декорації.

Творчий і виробничий процес вимагає не лише натхнення, але й простору – приміщень для праці. Тому у 2016 році було обладнано приміщення для художнього, бутафорського, декораційного цехів.

До речі, для вистави «Король Лев» спеціалістами театру Саксаганського було розроблено і виготовлено 40 унікальних,  оригінальних масок і костюмів персонажів-тварин.

Сценографія новорічної казки «Академія чарівників» була повністю вирішена у м’яких декораціях.

Напередодні Дня художника, 6 жовтня, в Білій Церкві відкрилась виставка творів білоцерківських митців «Поліфонія осені», де вперше були представлені макети до вистав, виконані нашими художниками. Білоцерківці мали змогу доторкнутися до високого мистецтва та дізнатися про ту частину роботи театру, про яку вони, можливо, знали, але ніколи до цього не бачили.

Цікаві події

Наш колектив розвивається та відкриває нові горизонти. Цьогоріч у театрі відбулося чимало цікавих подій.

Восени театр відвідали з екскурсією діти з недільних шкіл міста. Спеціально для них саксаганці організували цікаву подорож найпотаємнішими куточками театрального приміщення та познайомили з роботою цехів (діти побачили, як шиють костюми до вистав та роблять декорації), а оркестр потішив виконанням саундтреків із найвідоміших фільмів.

Також неодноразово саксаганців запрошували в журі різноманітних міських та обласних конкурсів і фестивалів.

Нагороди

Генеральний директор – художній керівник театру Усков В’ячеслав Валентинович був удостоєний наступних нагород:

Відзнака МО України медаль «За сприяння Збройним силам України»;

Медаль «За благодійність» від Національної організації ветеранів;

Відзнака Міністерства оборони України;

Орден УПЦ Святого Великомученика Георгія Побідоносця від Митрополита Київського і всієї України предстоятеля УПЦ;

Почесна відзнака Хрест пошани «Архістратиг Михаїл» І ступеня від глави синодального відділу УПЦ та взаємодії зі Збройними силами України;

Пам’ятна відзнака з нагоди 80-річчя 94 центру забезпечення пальним тилу Збройних сил України;

Почесна грамота від Митрополита Білоцерківського та Богуславського синодального відділу УПЦ та із взаємодії зі Збройними силами України;

Грамота за заслуги в галузі забезпечення правопорядку і громадської безпеки;

Грамота за заслуги перед УПЦ.

  • Світлана Лановенко (артистка драми) отримала почесне звання «Заслужена артистка України» та увійшла до «Золотого фонду» Білої Церкви;
  • Євгеній Тодоракін (заслужений артист України) увійшов до «Золотого фонду» Білої Церкви;
  • Максим Цедзінський (артист драми) – почесна грамота від Київської обласної ради та почесна грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Сергій Скляренко (артист драми) – почесна грамота від Міністерства культури і туризму України;
  • Світлана Кірпічова (артистка драми) – подяка від Київської обласної ради;
  • Олександр Зозуля (артист-вокаліст) – подяка від Київської обласної ради;
  • Володимир Чемоданов (артист оркестру) – почесна грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Валерій Войтов (артист драми) – почесна грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Оксана Зінченко (балетмейстер-постановник) – почесна грамота Міністерства культури України та грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Наталія Тургенєва (артистка балету) – почесна грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Яна Власюк (комерційний директор) – почесна грамота від Київської обласної держадміністрації;
  • Аліса Курч (артистка-вокалістка) – почесна грамота від Управління культури і туризму КОДА;
  • Анатолій Зеленчук (помічник режисера) – почесна грамота від Управління культури і туризму КОДА;
  • Олександр Мейхер (артист балету) – почесна грамота від Білоцерківської міської ради;
  • Світлана Кизило (начальник декораційного цеху) – почесна грамота від Білоцерківської міської ради;
  • Ігор Панченко (заступник начальника декораційного цеху) – почесна грамота від Білоцерківської міської ради;
  • Олена Максимчук (художник-модельєр) – почесна грамота від Білоцерківської міської ради;
  • Сергій Саранцев (артист оркестру) – почесна грамота від Білоцерківської районної адміністрації;
  • Олена Несен (прибиральниця службових приміщень) – почесна грамота від Білоцерківської районної адміністрації;
  • Максим Дроздов (художник по світлу) – почесна грамота від Білоцерківської районної адміністрації;
  • Степан Яцюк (підсобний працівник) – почесна грамота від Білоцерківської районної адміністрації;
  • Іван Романчук (підсобний працівник) – почесна грамота від Білоцерківської районної адміністрації;
  • народна артистка України Лідія Дяченко (провідний майстер сцени) – почесна відзнака від Київського міжобласного відділення Спілки театральних діячів України та почесний знак «За заслуги перед містом»;
  • Анжеліка Кісліцина (артистка драми) – почесна відзнака від Київського міжобласного відділення Спілки театральних діячів України;
  • Костянтин Дударєв (завідувач трупою) – подяка Білоцерківської міської ради;
  • Лариса Бондаровець (заступник директора) – подяка Білоцерківської міської ради.

За матеріалами Київського академічного

обласного музично-драматичного театру

імені Панаса Саксаганського

Прочитано 3082 раз
Опубліковано в Дозвілля

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи подобається вам площа пам'яті загиблих захисників України по вул. Героїв Небесної Сотні?

ні, я не розумію цієї концепції - 66.7%
так, стає все кращою - 0%
коли її нарешті закінчать? - 0%
чому у нас стільки місць вшанування пам'яті захисників України? - 33.3%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео