Театр Саксаганського за 2015 рік відвідало 111 тисяч глядачів

  • Понеділок, січ. 11 2016
  • Автор 

2015 рік став плідним для Театру імені Саксаганського. Незважаючи на складнощі, які переживає наша країна, глядач не припинив любити театральне мистецтво, так само як і Театр імені Саксаганського не припинив творити для Білої Церкви та загалом – для України. Взаємна любов продовжується.

Протягом року, що минає було зіграно 585 вистав та театралізованих концертних програм, які переглянули 111 000 глядачів (з них – 30 500 дітей віком до 16 років). До речі це рекордна кількість глядачів. А з досліджень минулих років помітна стала тенденція до збільшення кількості театрального глядача!

Наразі театр імені Саксаганського розвивається та оновлюється, незважаючи на місяць, рік чи театральний сезон. Прагнення бути кращими втілюється у щоденній напруженій та старанній праці. Професійно ростуть працівники – виростає й театр. Збільшується колектив та поповнюється репертуар.

З початком театрального сезону у серпні Театр імені Саксаганського прийняв у свій колектив 17 нових працівників: артиста драми (Литвиненко С.), артистів балету (Сутула А., Антипенко В., Арсененко С., Болгаренко В., Гаврилюк Я., Гаркуша Я., Мазуренко М., Лях Д., Магерова А., Рязанова А., Штогрин О., Щербіна Т.), артистів-вокалістів (Урванцова О., Басова І., Кошман А.)  та працівників театральних служб (Литвиненко О.).

За минулий рік саксаганці подарували нові прем’єри, які вже встигли знайти своїх шанувальників:

-          у лютому: «Моя професія – Синьйор з вищого світу» Дж.Скарначчі та Р.Тарабузі і «Іван Васильович змінює професію» за М.Булгаковим.

-          у травні: «Інструкція з виживання для Old Ladies» М.Саймона;

-          у червні: «Отелло – мавр венеціанський» В.Шекспіра;

-          у жовтні: «100 000 (сто) тисяч» І.Карпенка-Карого;

-          у листопаді: «Боїнг-Боїнг» М.Камолетті;

-          у грудні: «Незнайко. Я повернувся» В. Ускова.

До речі: Комедія за п`єсою «Боїнг-Боїнг» увійшла до «Книги рекордів Гіннеса» за кількістю постановок у театрах всього світу! Постановку вистави саме Театру імені Саксаганського театральними критиками названо однією з кращих на теренах Східної Європи.

Цього року Театр імені Саксаганського для своїх прем`єрних вистав використовував (та планує використовувати у прем`єрах до кінця театрального сезону) масштабні декорації.

До речі: у комедії «Боїнг-Боїнг», на сцені – велетенська декорація, що імітує борт літака, в українській комедії «100 000 (сто) тисяч» - справжній млин, крила якого крутяться, а в трагедії Шекспіра «Отелло – мавр венеціанський» - корабель з вітрилами, на яких транслюються різноманітні відео ефекти. Для прем`єри «Портрет Доріана Грея» художники та бутафори вже готують старовинний камін та величезний портрет головного героя, який протягом вистави кілька разів трансформуватиметься, а для комедії «Скупий» Ж.-Б.П.Мольєра -  декорації, які заповнюватимуть повністю об`єм сценічного простору, а на площинах декорацій розміщуватимуться копії полотен відомого нідерландського живописця 15 століття Ієроніма Босха – «Сад земних насолод».

На сьогодні у репертуарі театру 58 вистав. З них – 20 за творами українських авторів, 8 – російських, 15 – світова драматургія, 15 вистав для дітей.

Заплановані прем`єри на наступний рік

-          січень : «Портрет Доріана Грея» за романом Оскара Вальда (драма);

-          березень : «Скупий» Жана Батіста Поклена Мольєра (комедія);

-          квітень: «Шість страв з однієї курки» Ганни Слуцкі (комедія), «Гамлет» Вільяма Шекспіра (трагедія);

-          травень: «У джазі тільки дівчата» за оповіданням Роберта Торена і Майкла Логана (за мотивами музичної комедії «Some Like it Hot» Біллі Вайлдера (мюзикл);

-          червень: «Сорочинський ярмарок» Миколи Гоголя (комедія);

-          вересень: «Биндюжник і король» за мотивами творів Ісаака Бабеля (мюзикл);

-          жовтень: «Вишневий сад» Антона Чехова (комедія);

-          листопад: «Ой, не ходи, Грицю…» Михайла Старицького (драма).

За рік відбувся цілий ряд тематичних концертних програм. Було підготовлено концерти до свят: Всесвітнього жіночого свята 8 березня, Міжнародного Дня Театру, Дня Перемоги, закриття театрального сезону у червні, відкриття театрального сезону у серпні, Дня Незалежності України, ювілею працівників місцевого самоврядування, Дня працівників культури, концерт для представників «Золотого фонду» м. Біла Церква, благодійні концерти до Дня Збройних сил України та до Дня Гідності та Свободи. Презентовано глядачам грандіозні концертні програми «Ми – українці!» та «Небеса Європи».

Визначною подією для театру було святкування 80-річчя від дня заснування, яке відзначали 27 березня 2015 року. З ювілеєм колектив прийшли привітати Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури України В’ячеслав Кириленко, Голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, Голова Київської обласної ради Микола Бабенко, начальник управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Ігор Подолянець, керівництво міста та інші.

Цього року театральний оркестр, окрім новорічної програми, презентував ще два прем`єрні концерти:

-          у серпні: «Theatrum Novus» - програма, до якої входять відомі саундтреки із фільмів («Запах жінки», «Місія неможлива», «Пірати Карибського моря» та ін.), мультфільмів («Красуня та Чудовисько», «Алладін» та ін.), мюзиків («Ромео і Джульєтта», «Mamma Mia»), світові хіти музичних гуртів «Scorpions», «Qween» та українські твори («Мелодія» М.Скорика)

-          у листопаді: «Занурення в класику» - програма з 12 номерів концерту Вівальді «Пори року» та музики П.Чайковського.

Гастрольна діяльність:

У Київській області: міста Бориспіль, Васильків, Богуслав, Обухів, Миронівка, Фастів, Тараща, смт Володарка, смт Макарів, с. Ч.Мотовилівка Фастівського району. Значна кількість глядачів Київщини здійснили організований перегляд вистав та концертів на базі театру у м. Біла Церква.

По містах України: м.Кривий Ріг, м.Черкаси, м.Полтава, м.Одеса 

У свою чергу Театр імені Саксаганського ласкаво прийняв на сцені Черкаський та Полтавський театри.

На наступний рік заплановані гастролі в Грузію, Польщу, Угорщину, Італію, країни Скандинавії, обмінні гастролі з театром м. Тарнув (Польща). Театральний оркестр готується до масштабних гастролей у Південну Корею з величезною музичною програмою оркестру, а також – до феєричного концерту з австрійським диригентом Куртом Шмідтом у Києві у березні 2016 р.

На початку квітня 2015 року колектив Театру імені Саксаганського вже вкотре мав нагоду побувати  «В гостях у Гоголя» – на VII Відкритому регіональному фестивалі театрального мистецтва у Полтаві з виставою «Майська ніч, або Чудеса в решеті» та гранд-шоу «Ми – українці!». Сімнадцятого вересня саксаганці стали лауреатами XVІІІ Міжнародного театрального фестивалю «Мандруючі зірки» (м. Київ), присвяченого творчості великого єврейського письменника Шолом-Алейхема із виставою «Хто кому Рабинович» за п’єсою Ігоря Афанасьєва в його ж постановці.

Вже стало традицією проводити соціальні покази вистав для найменш забезпечених, соціально незахищених верств населення. Це сприяє загальному розвитку жителів міста та області, незалежно від їхнього статусу чи матеріального забезпечення. Театр прагне бути ближчим для кожного, стираючи бар`єри між класами.

Особливе місце у роботі театру посідає підготовка до Новорічних та Різдвяних свят.

У період новорічних та різдвяних свят (грудень-січень) театр радує глядачів спеціально підготовленими постановками: для найменшого глядача – святкова новорічна казка «Незнайко. Я повернувся» В.Ускова, а для дорослих – шоу-програма «Новий рік у малому місті». У святковому репертуарі на грудень та січень – 50 новорічних казок «Незнайко. Я повернувся» та 23 шоу-програми «Новий рік у малому місті»! Окрім того, 14 новорічних казок «Сюрприз для Пеппі» планується зіграти на площадках Києва, Фастова, Обухова та у с.Іванків.

Окрема новорічна програма підготовлена оркестром театру, під час якої глядач може насолодитися неймовірним виконанням саундтреків із знаменитих фільмів: «Сам вдома», «Іронія долі», «Гаррі Поттер» та інших відомих святкових композицій.

У 2015 році працівники театру були нагороджені Грамотами Білоцерківської міської ради. Народна артистка України Лідія Дяченко отримала театральну премію імені Марії Заньковецької – одну з найкращих та найвищих нагород у театральному просторі України. Свідоцтва членів «Золотого фонду» за вагомий вклад у розвиток культури міста були вручені працівникам театру – заслуженій артистці України Світлані Волковій, заслуженому діячу мистецтв України Світлані Дядюн, заслуженій артистці України Надії Моцній та заслуженому артисту України Віктору Надем’янову. Актор театру Максим Цедзинський отримав грамоту від обласної ради та іменний годинник.

До речі, зустріч членів «Золотого фонду» з міським головою традиційно щорічно відбувається у Театрі імені Саксаганського. Артисти готують до цього свята спеціальну програму-концерт з піснями, танцями та привітальними словами.

Прочитано 1951 раз
Опубліковано в Дозвілля

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи подобається вам площа пам'яті загиблих захисників України по вул. Героїв Небесної Сотні?

ні, я не розумію цієї концепції - 66.7%
так, стає все кращою - 0%
коли її нарешті закінчать? - 0%
чому у нас стільки місць вшанування пам'яті захисників України? - 33.3%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео