Директор ТОВ "Білоцерківтеплоенерго": "Якби термін концесії скоротився вдвічі, тариф зріс би на 70% автоматично"

  • П'ятниця, січ. 23 2015
  • Автор 

20 листопада 2014 року на сесії Білоцерківської міської ради був визначений переможець конкурсу з передачі в концесію КП «Білоцерківтепломережа». Ним стало підприємство ТОВ «Білоцерківтеплоенерго». Ту сесію білоцерківці пам’ятатимуть ще довго, адже зранку в місто заїхав автобус з невідомими молодиками, а після ухвалення позитивного рішення міських депутатів намагалися з бійками вкинути в сміттєві баки. Хто винен в хуліганських діях до сих пір з’ясовує міліція. Водночас процес передачі комунального підприємства в концесію триває. 6 січня у великому залі міськвиконкому за участю всіх зацікавлених сторін відбулося обговорення проекту концесійного договору, його мають схвалити депутати на лютневій сесії. А поки що читачі БЦ NEWS можуть з перших вуст дізнатися, які плани з модернізації має концесіонер і яку суму інвестуватиме. До вашої уваги ексклюзивне інтерв’ю з директором ТОВ «Білоцерківтеплоенерго» Михайлом Вакуленком.

Михайло Івановичу, чому комунальне підприємство передається в концесію саме на 30 років? Як вираховувався цей термін? І яка сума інвестицій буде вкладена?

Міська влада, піднімаючи питання про передачу КП «Білоцерківтепломережа» в концесію, основним завданням називає забезпечення масиву Леваневського теплопостачанням в майбутньому. Адже ні для кого вже в місті не секрет і про це хіба що ледачий не говорив, що труба ТЕЦ-місто знаходиться у вкрай поганому стані. Те, що це не страшилки, ми вже пересвідчилися на початку грудня, коли трубу прорвало біля зупинки БК «Росава». Працівники тепломережі, які добу просиділи в трубі, фактично, зробили подвиг, адже змоги в рекордні терміни ліквідувати аварійну ділянку. Про серйозність аварії свідчить і те, що на місце виїхав Голова ДСНС України Сергій Бочковський. То ж у міській раді прорахували, що саме потрібно модернізувати і скільки це коштує. На початку 2000 років розроблявся проект по заміні цієї труби, з врахуванням інфляції за ці роки вийшли на вартість 150 млн. грн. за цінами 2013 року. Ще 50 млн. грн. потрібно вкласти в заміну обладнання на котельнях в іншій частині міста. Строк передачі в концесію передбачено Умовами конкурсу щодо  передачі в концесію цілісного майнового комплексу Комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтеплоенерго», затвердженого рішенням Білоцерківської міської ради від 30 грудня 2013р. № 1141-52-VI.В результаті цього нами була розроблена інвестиційна програма: скільки грошей і в що ми вкладаємо по рокам та з прив’язкою до схеми теплопостачання міста, скільки терміну потрібно для розробки проектної документації, проходження експертиз, отримання дозволів на будівництво, власне будівництво об’єктів, коли виходимо на рівень беззбитковості. Таким чином вийшли  на 30 років і загальну суму інвестиції близько 200 млн. грн.

Тариф змінювати плануєте?

Справа в тому, що тарифи на послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання  встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Виконавець послуг лише подає  до Національної комісії необхідні розрахунки. Крім того, Білоцерківська міська рада поставила чітку умову: не допустити необґрунтованогозбільшення тарифу. Що мається на увазі?  Якщо зростатиме вартість газу, електроенергії, ми, звісно, змушені будемо закладати це в тариф, а отже його підвищувати. Адже ми не впливаємо на цей процес. І таке підвищення тарифів відбуватиметься по всій країні, не залежно від того чи це комунальні підприємства чи в концесії. А от збільшувати тариф за рахунок інвестиційної складової заборонено. Якби ми скоротили терміни концесії до 15 років, то тариф відразу довелося б підвищити на 70%. І знову почалися б суперечки на тему: чому ж так відбувається.

Чому ви не можете інвестувати більшу частину коштів в перші роки концесії?

Середня по Україні інвестиційна складова в тарифі складає 22-25 млн. грн. на рік. Якщо ми збільшуємо цю суму, то автоматично по формулі перераховується тариф. Цього не дозволить зробити Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Тому що тариф по Україні має бути більш-менш однаковим. Зауважу, що до приватних компаній вимоги набагато суворіші, ніж до комунальних. Що можуть вибачити комунальним, то відразу карається у випадку з приватниками.

Де будете брати кошти для інвестицій?

Звичайно, в банку. Ми надали до банку інвестиційну програму та бізнес-план. Проводили переговори з банком не один день. Спершу з нижчою ланкою банківських працівників, затим з правлінням. Банк, який надає такий кредит, реєструє його в Національному банку, де інвестпрограма також проходить перевірку.

Чи можете ви назвати банк і під заставу якого майна берете кредит?

Я не буду казати під яку заставу, це прописується в кредитному договорі, а банк, який надає нам кредит, можу назвати – це «Радикал Банк».

Міський голова Василь Савчук заявив, що представники ТЕЦ листом повідомили його та голову Київської обласної державної адміністрації Володимира Шандру про те, що готові взяти на себе модернізацію труби ТЕЦ-місто та забезпечувати обігрів масиву Леваневського.  До якої дати стане остаточно зрозуміло: це є чергова заява про наміри чи ТЕЦ дійсно готова взяти на себе цю функцію?

Що хочуть зробити представники ТЕЦ, мені поки що до кінця не зрозуміло. Я лише розумію, що ТЕЦ – це також велике підприємство, на ньому працює велика кількість людей, які є мешканцями Білої Церкви. Тому концесія не ставить собі за мету якось нашкодити ТЕЦ. Головна мета – зробити роботу теплових мереж більш енергоефективною і економічною, ніж це є зараз. Тому що нині обладнання теплових мереж зношене на 70-80%, втрати тепла дуже значні. Що буде робити ТЕЦ, якщо масив відріжеться від труби, - це питання. Адже масив обігрівається тепловою енергією, яка отримується від частково відпрацьованої в турбіні пари  при виробництві електричної енергії з газу. Відпрацьовану пару, звісно, можна скинути на градирні (системи охолодження конденсатора парової труби, - ред.). Але це витрати на вітер. То ж, звісно, краще цю пару продати, підігрівши нею теплоносій на масив. Нині йдуть перемовини. Міський голова поставив умови: або беріть трубу на баланс, міняйте її і продавайте теплоносій тепломережі чи концесіонеру або повністю беріть на себе забезпечення масиву теплом в той чи інший спосіб.

Концесійний договір має бути підписаний до 20 лютого, тому до цієї дати ми будемо точно знати чи переходить ТЕЦ від декларації про наміри до конкретних дій?

19 лютого проходить сесія Білоцерківської міської ради, на яку виноситься вже обговорений концесійний договір з внесеними всіх логічних пропозицій з боку тих, хто їх пропонував. Після чого концесійний договір підписується. Якщо міський голова отримує від ТЕЦ конкретні пропозиції по масиві Леваневського стосовно забезпечення споживачів теплом і гарячою водою, то на сесії ухвалюється відповідне рішення і тоді частину комунального майна переходить в  експлуатацію ТЕЦ. Чи це буде своєрідна концесія чи щось інше, поки що говорити зарано.

Якщо ТЕЦ так і не візьме на своє обслуговування масив Леваневського, у що збираєтесь вкладати гроші? Чи будете замінювати трубу чи будуватимете нові газові котельні по масиву Леваневського?

Поки що я не можу дати відповідь на це питання, адже йдуть переговори і я не хочу їм нашкодити. Після підписання договору, коли позиція ТЕЦ буде зрозумілою, охоче дам відповідь.

Гаразд, а в тій частині міста, яке опалює «Білоцерківтепломережа», що плануєте робити?

В першу чергу замінити застаріле обладнання на 80% котелень. При чому враховуючи сучасні вимоги до енергобезпеки, адже ми знаємо, які стосунки нині з нашим північним сусідом. Тому потрібно ставити таке обладнання, яке буде витрачати якомога менше газу та електроенергії, працювати в комбінованому циклі. Приміром, зима цього року, та навіть минулорічна, тепла. Застаріле обладнання не може різко за лічені години міняти температуру теплоносія, а тому так і виходить, що коли тепло, споживачі відчиняють кватирки і скаржаться на дуже гарячі батареї, а коли похолодало, то вже скаржаться на протилежне. Тому треба ставити таке обладнання, щоб ми могли оперативно регулювати температуру теплоносія. Також треба ставити котли на альтернативних видах опалення: вугілля, мазут, електроенергія, відходи деревообробної промисловості. Якщо ми ставимо котельну комбінованого циклу, яка має можливість працювати і на газу, і на дровах, то при такі температурі як зараз, можемо сплювати лише дрова і забезпечувати таку ж температуру в приміщенні, як і при використанні газу. Нинішньої зими, з кінця грудня і більшу частину січня ми могли взагалі не споживати газу чи спожити лише 25% від нинішніх об’ємів. От вам і заробіток для інвестора. Хоча повністю відмовитися від газу неможливо, це єдиний енергоресурс, який має найвищу тепловіддачу.

Ще одна проблема – це мережі. По місту дуже багато мереж прокладені наземним способом, теплоізоляція зруйнована, застарілі схеми прокладання, діаметри труб великі, хоча споживачів, яких вони раніше обігрівали, вже немає, то ж втрати тепла значні. Загалом в інвестиційній програмі, яку я роздавав і міським депутатам, і громадським організаціям під час обговорення концесійного договору, зазначено 26 пунктів по напрямкам інвестицій. Всі вони будуть оприлюднені після підписання концесійного договору.

Одним із таких проектів, напевно, має бути обладнання будинків лічильниками теплової енергії, які дозволять споживачам сплачувати лише за фактично отримане тепло. Скільки вже їх поставили і скільки ще потрібно?

В 2013 році КП «Білоцерківтепломережа» встановила 73 загальнобудинкових лічильника на гарячу воду на загальну суму 2496,265 тис. грн., в 2014 – 17 загальнобудинкових лічильників на загальну суму 680,268 тис. грн. Теплових не поставили жодного. На 2015 рік планується встановити 12 загальнобудинкових лічильників на гарячу воду і 31 загальнобудинковий лічильник на тепло. Загальна потреба у встановленні засобів обліку становить 310 лічильників на гарячу воду та 401 – на тепло.

6 січня обговорювався концесійний договір, вносилися пропозиції. Чим закінчилося це обговорення?

Всі зауваження і пропозиції, які були винесені на обговорення, управлінням комунальної власності та концесії Білоцерківської міської ради оброблені і ті, які мають рацію, включені в договір. Його оновлений варіант має бути на сайті Білоцерківської міської ради. Саме він й буде виноситися на сесію, 19 лютого.  

Ви можете назвати зараз розмір концесійного платежу?

Лише після підписання концесійного договору. Його розмір розраховує управління комунальної власності та концесії.

Стосовно скорочення персоналу на тепломережі. В договорі записано, що 1 рік скорочень не буде, а далі?

Ми притримуватимемось норм чинного законодавства в  цьому питанні. Якщо в процесі модернізації стане зрозуміло що та чи інша посада, підкреслюю, посада, а не людина, не потрібні, ми запропонуємо людині перейти на іншу ділянку роботи. І лише в разі її відмови, змушені будемо скоротити. Але зауважте, якщо ми скорочуємо одні посади, то ми й створюємо інші, адже з’явиться потреба у фахівцях на нових ділянках роботи.  

Прочитано 4824 раз
Опубліковано в ЖКГ

Коментарі  

Николай
0 #1 Николай 25.01.2015, 14:11
К сожалению, управлять и распоряжаться коммунальной собственностью жители города не могут. Так как не могут отзывать мера и депутатов. Соответственно им на ваше мнение плевать. Так же не могут избрать вменяемых руководителей города, так как не умеют принимать коллективные решения. Их в этому в детских садиках не учили. И пока не учат. Поэтому о таких объектах как КП Белоцерковтепло сеть, все таки придется пока забыть...
Николай
0 #2 Николай 25.01.2015, 14:12
...Но своей собственной собственностью заняться все-таки придется. Отдельный собственник квартиры не может решать кто будет поставлять ему тепло и другие коммунальные услуги, по действующему законодательств у, а вот дом, своим коллегиальным решением может. Это пока тайна для 90% жителей города. Но все же это не отменяет реальность.
Мы должны двигаться к поквартирной установке счетчиков, так как в Европе, только так мы сможем реально экономить, платить в разы меньше и не платить за соседа...
ПС. Я вообще смотрю на юристов и адвокатов нашего города, в том числе на тех чьими услугами пользуются богатые люди нашего города, ну это тихий ужас. Люди в элементарных вещах не разбираются... То же касается и судей, но там хоть существует принцип соперничества сторон и процедуры, так что можно себя самому защитить. Будьте внимательны!

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео